Burak w roli głównej
"Babciu, barscu mi nagotuj. Cerwonego barscu". Nie pamiętam ile miałam lat, zapewne niewiele, gdy spędzając wakacje u babci tak właśnie wołałam. Burak, moje ukochane warzywo ever. Pod każdą postacią: barszcz, buraczki na ciepło, buraczki na zimno.... W wigilię szczęśliwie gotuje się u nas barszcz z grzybami a nie grzybową. Mama gotuje ten barszcz w największym garnku jaki ma. Jem go aż się skończy, zazwyczaj już w pierwszy dzień świąt. Niestety.
Dzięki naszemu detoksowi odkryłam jeszcze jedno pyszne danie z burakami
Risotto z burakami
Składniki:
PS. Ja oczywiści, póki co, musiałam użyć brązowego ryżu. Wtedy risotto jest mniej kleiste ale tez smaczne.
Barszcz czerwony z grzybami
Dzisiaj taki w wersji ekspresowej. Bo normalnie barszcz powinien gotować się dwa dni (może przed Wigilią napiszę jeszcze wersję wypas 😃)
Składniki:
Podawaj z pierogami, krokietami lub po prostu ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego 💜
Dzięki naszemu detoksowi odkryłam jeszcze jedno pyszne danie z burakami
Risotto z burakami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 spora marchew
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 nieduża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie buraki
- 2 szklanki świeżo wytłoczonego soku z buraków
- sok z cytryny do smaku
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka majeranku otartego
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane
- szczypiorek lub natka pietruszki
- lekko podprażone pestki dyni
PS. Ja oczywiści, póki co, musiałam użyć brązowego ryżu. Wtedy risotto jest mniej kleiste ale tez smaczne.
Barszcz czerwony z grzybami
Dzisiaj taki w wersji ekspresowej. Bo normalnie barszcz powinien gotować się dwa dni (może przed Wigilią napiszę jeszcze wersję wypas 😃)
Składniki:
- 1kg buraków (najlepiej podłużnych)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 6 ząbków czosnku
- 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
- sok z cytryny do smaku, ewentualnie ocet jabłkowy
- garść suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angieslskiego
- masło klarowane
- majeranek
Podawaj z pierogami, krokietami lub po prostu ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego 💜
Komentarze
Prześlij komentarz