Burak w roli głównej

"Babciu, barscu mi nagotuj. Cerwonego barscu". Nie pamiętam ile miałam lat, zapewne niewiele, gdy spędzając wakacje u babci tak właśnie wołałam. Burak, moje ukochane warzywo ever. Pod każdą postacią: barszcz, buraczki na ciepło, buraczki na zimno.... W wigilię szczęśliwie gotuje się u nas barszcz z grzybami a nie grzybową. Mama gotuje ten barszcz w największym garnku jaki ma. Jem go aż się skończy, zazwyczaj już w pierwszy dzień świąt. Niestety.
Dzięki naszemu detoksowi odkryłam jeszcze jedno pyszne danie z burakami

Risotto z burakami

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 spora marchew
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie buraki
  • 2 szklanki świeżo wytłoczonego soku z buraków
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku otartego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • lekko podprażone pestki dyni
Buraki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobna kostkę. Cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, a następnie zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj przyprawy, pokrojone warzywa, podlej niewielką ilością wody. Gotuj kilka minut pod przykryciem. Ryż przepłucz na sicie i dorzuć do warzyw, dodaj sok z buraków i duś pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, dopraw danie cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem i pestkami dyni.
PS. Ja oczywiści, póki co, musiałam użyć brązowego ryżu. Wtedy risotto jest mniej kleiste ale tez smaczne.

Barszcz czerwony z grzybami
Dzisiaj taki w wersji ekspresowej. Bo normalnie barszcz powinien gotować się dwa dni (może przed Wigilią napiszę jeszcze wersję wypas 😃) 

Składniki:
  • 1kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
  • sok z cytryny do smaku, ewentualnie ocet jabłkowy
  • garść suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angieslskiego
  • masło klarowane
  • majeranek
Buraku ugotuj w łupinach, wylej wodę i zostaw niech ostygną. W tym czasie grzyby zalej wrzątkiem. Buraki po ostygnięciu obierz i zetrzyj na tarce razem z marchewką, pietruszka i selerem. 1 cebule przekrój na pół. Jabłko na ćwiartki. Włóż wszytko razem do garnka. Zalej to wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i wstaw na ogień. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum. Dodaj odcedzone grzyby, sól i pieprz. Po ok godzinie wyjmij jabłka i cebulę. Gotuj dalej dodając już sok z cytryny. Drugą cebulę zeszklij na maśle klarowanym i dodaj pod koniec gotowania razem z majerankiem.
Podawaj z pierogami, krokietami lub po prostu ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego 💜

Komentarze

Popularne posty