Już obumarłam 😊

Plany to plany a życie to życie. Coś się stało z moim zdrowiem i muszę z monodiety zacząć wychodzić już dziś. A szkoda bo na śniadanie zjadłam już całkiem sporą porcję kaszy  i stwierdziłam "e, jeszcze tylko 3 dni. Luz, dam radę". No niestety, honor do kieszeni, rozsądek górą. Ale za to w mojej kuchni przecudnie pachnie, właśnie gotuję krupnik jaglany na rosole wegańskim. Tak, wiem jak to brzmi 😊 Krupnik jaglany jeszcze jakoś przejdzie ale rosół wegański?... Wynalazlam kiedyś na niego przepis i z czystej ciekawości musiałam spróbowac. Kolor ma świetny, smak całkiem niezły. Dziś wykorzystuję go jako element tradycyjnego rosołu. Ale jak w lodówce mamy tylko włoszczyzne lub z jakiegoś powodu nie jemy mięsa (jak ja teraz jeszcze nie mogę) to polecam.

Rosół wegański
4 średnie marchewki
6 średnich pietruszek
1/2 dużego selera
1 cebula
3 litry wody
sól i pieprz do smaku

Warzywa obrac i pokroić na mniejsze. Wyłożyc na blachę do pieczenia, polać oliwą i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni aż warzywa będą podrumienione (podpieczona jak kto woli 😊).  Upieczone warzywa wrzucic do garnka razem z oliwą, zalać wodą, dodać sól i pieprz i gotować aż warzywa będą miękkie a rosół smaczny (trzeba próbować).

Rosól (prawie) tradycyjny
1/2 porcji rosołowej z kurczaka (najlepiej zagrodowego)
1/2 porcji rosołowej z indyka
1/2 porcji rosołowej z kaczki lub gęsi
Szponder wołowy
2 garście żołądków z kurczaka
4 średnie marchewki
6 średnich pietruszek
1/2 dużego selera
1 cebula
sól, pieprz

Warzywa obrać, pokroić, wyłożyć na blache i piec 200 stopniach aż trochę ściemnieją.
Mięso włożyc do 7l garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać upieczone warzywa, sól, pieprz i gotować na minimalnym ogniu ok 1,5h. Niektórzy po zagotowaniu mięsa zbierają tzw.  szum. Ja tego nie robię. Pilnuję tylko żeby zaraz po zagotowaniu mięsa zmniejszyć ogień na minimum wtedy rosół jesr klarowny. A dzięki pieczonym warzywom ma piękny kolor. No i jest smaczny 😊Trzeba pamiętać, że pieczone warzywa roboą się słodkie więc jeśli damy za dużo marchewki i cebuli to rosół będzie za słodki.

Krupnik jaglany na rosole wegańskim
3L rosołu wegańskiego
3 pietruszki
Kawałek selera
3-4 marchewki
1/2 szklanki kaszy jaglanej

Do ugotowanego rosołu dodać pokrojone w kostkę warzywa. Kasze jaglaną opłukać na sitku pod bierzącą wodą a następnie przelać wrzątkiem. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodać opłukaną kaszę i gotować ok 15 minut. Mozna posypać natką pietruszki. Mozna też oczywiście zrobić normalny krupnik na wywarze mięsnym (wtedy dodajrmy też kilka ziemniaków) tylko zamiast kaszy jęczmiennej dać jaglaną.

Smacznego ❤

Komentarze

Popularne posty